Beskrivelse
Puglia – kvalitet og value fra Italiens støvlehæl
Man har kendt til vinfremstilling i Puglia i flere tusinde år, og gamle druesorter som Magna Grecia vidner om en tidlig græsk indflydelse. Puglia har igennem tiderne leveret store mængder konsumvin og vine til fremstilling af f.eks. Vermouth. Igennem de sidste 20 år er der sket et fantastisk kvalitetsløft i Puglia, og dette hænger nøje sammen med introduktion af nye dyrknings- og vinifikationsteknikker samt introduktion af nye druesorter som Chardonnay og Cabernet, der begge har vist, at de formår at udtrykke sig på unik vis i Puglias terroir. De bedste lokale druesorter fra Puglia er Aglianico, Negroamaro og Primitivo.
Tormaresca – Toscanas berømte Antinori familie i Puglia
At den berømte toscanske vinfamilie Antinori i 1998 etablerede sig i Puglia blev både i den italienske og internationale vinverden regnet som en blåstempling af regionens kvalitetspotentiale. Antinoris Puglia vine sælges under navnet Tormaresca, og vinene fremstiles på Antinoris to ejendomme: Bocca di Lupo, der befinder sig i Castel Del Monte DOC området. Ejendommen omfatter 130 ha. vinmarker nær Vulture vulkanen, hvor klimaet er varmt, tørt og med et stort interval mellem dag og nattetemperaturer, som sikrer modne druer med optimal friskhed i aromaerne. Masseria Maime, befinder sig i et af de smukkeste områder i Salento. Ejendommen, der ligger nær Adriaterhavets kyst, omfatter 250 ha. tilplantet med vinstokke, og 85 ha. med oliventræer. Den Italienske vinguide Gambero Rosso skriver i 2014 udgaven ”i løbet af 15 år er Tormaresca blevet et af de mest succesfulde vinerier i regionen”.
Trentangeli, Castel del Monte DOC
Trentangeli fremstilles 70% Aglianico, 20% Cabernet Sauvignon og 10% Syrah. Alle druer dyrkes økologisk og høstes først når de er ekstremt modne. Under gæringen anvender Antinori “delestage” hvor kernerne, der potentielt indeholder bitre tanniner fjernes fra drueskallerne, og sikrer derved en blødere vin. Efter gæring og maceration omstikkes vinen til barriques af fransk og ungarsk eg, hvor den lagrer i 10 måneder. Efter aftapning lagrer vinen i yderligere 9 måneder på flaske, før den sendes på markedet. Trentangeli dufter indsmigrende med aromaer af kirsebær, blåbær og hindbær. Der er ligeledes noter af lakrids og krydderier. Smagen er rig og varm med en fantastisk blød struktur, kompleksitet og vedvarenhed. Server Trentangeli til vildt, oksekød og mørkt fjerkræ.