Distriktet
Vinene fra Rhône-dalen har i de seneste år oplevet en sand opblomstring, som helt klart skyldes nogle seriøse
producenters forståelse for, at det bedste våben i den globale konkurrence er kvalitet. Gunstige klimatiske forhold
samt større brug af de bedste druesorter som Grenache, Cinsault og især Syrah er nogle af de faktorer, som har været
med til at gøre vinene fra Rhône mere populære. Det er samtidig et område, som endnu ikke har været udsat for de
store prisstigninger som man f.eks. har set i Bordeaux og Bourgogne.
Det er især i den sydlige del af Rhônedistriktet, at man finder “almindelige” Côtes-du-Rhône vine – bl.a. i udkanten af områder som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras samt på den vestlige side af Rhônefloden.
Producenten
Château Maucoil ligger ca. 3 km. nord for selve landsbyen Châteauneuf-du-Pape. Dets historie går helt tilbage til
romerne, som pga. stedets vandkilde og beliggenhed nær Via Agrippa (romersk netværk af veje) brugte det som
garnisonslejr. Vinproduktionen på Château Maucoil startede i det 17. årh., og slottet fik hurtigt stor anerkendelse for
sine vine. I dag består Château Maucoil af 30 ha. i Châteauneuf-du-Pape, 5 ha. i Côtes-du-Rhône og 8 ha. i IGP Pays
de Vaucluse. Den nuværende ejer, Familien Arnaud, overtog slottet i 1995, og datteren Bénédicte Arnaud-Bonnet og hendes mand Charles Bonnet har stået ved roret siden 2009.
På Château Maucoil holder man fast i de dyrkningsmetoder, man har praktiseret på stedet i flere generationer: Let
pløjning, afdækning af foden på vinstokken samt naturlig gødning (får- heste- og algegødning). Alle vine fra Château
Maucoil har siden årgang 2014 været certificeret økologiske.
Produktet
Côtes-du-Rhône Village er lavet på druer fra de 5 ha. vinmarker Château Maucoil ejer syd for Orange, lige på
grænsen til Châteauneuf-du-Pape appellationen, og som dyrkes økologisk. Jordbundsforhold ligner meget
Châteauneuf, med hovedsageligt ler, kalk, sand og runde aflejringssten. Vinen laves på Grenache (50%), Syrah og
Carignan, som høstes manuelt ved optimal modning i små kasser af 15 kg. Både gæringen og modningen foregår på
ståltanke.
Côtes-du-Rhône Village har en flot, dyb, rubinrød farve. Duften er umiddelbar, aromatisk og sprød, meget klassisk
Côtes-du-Rhône, med masser af friske frugtnuancer af kirsebær og blommer. I smagen er den en smule mørkere i
stilen, med toner af brombær og en smule peber. Den udvikler sig fint i glasset og får mere koncentration og harmon
Den slutter med en flot kombination mellem fylde og friskhed, som gør den meget charmerende.
Vinen vil matche grillet okse, lam eller kalv, gerne med provencalske krydderier. Brug den også til gryderetter med
vildt. Også perfekt til milde hvidskimmeloste. Serveres ved 14-16°C. |