Beskrivelse
Distriktet
Det bjergrige distrikt Abruzzo ligger på østkysten i Midtitalien – lige umiddelbart syd for Marcheområdet – på højde med Rom. Kun ca. 1/3 af den totale vinproduktion i Abruzzo er klassificeret som DOCG/DOC, og de bedste resultater kommer selvsagt fra de producenter, som ikke lader sig friste af det meget høje tilladte udbytte i området.
De hvide er typisk lavet på Trebbiano, mens de røde oftest laves på Montepulciano druen. Abruzzo rødvinenes alkoholrige og mørke karakter gjorde, at man før i tiden brugte den som “medicinvine” til at forbedre vine fra Norditalien og især Toscana. Man kan gøre virkeligt gode fund blandt Abruzzo vine, ikke mindst i DOCG/DOCklassen, men også i IGP-vine.
Producenten
Cantina Orsogna har taget sit navn efter kommunen Orsogna, som ligger i provinsen Chieti i Abruzzo. Med kun 15 km til Adriaterhavet på den ene side og 20 km til bjergkæden Appenninerne på den anden side, skabes her et sjældent eksempel på, hvordan kvalitetslandbrug fungerer i perfekt harmoni med den lokale unikke natur, som samtidig er en af Europas bedst bevarede naturparker.
Cantina Orsogna er utvivlsomt én af de mest betydende producenter af økologisk vin i Italien, og tilmed måske den største besidder af biodynamisk dyrkede vinmarker. Kooperativet blev etableret af lokale bønder i 1964, og råder i dag over mere end 1.100 ha. vinmarker, hvoraf mindst 80% er økologisk dyrkede. Dermed skabes der grobund for at lave økologiske vine på flere forskellige niveauer – lige fra de prisbillige ”entry level-vine” til enkeltmarksvine af høj kvalitet.
Hos Orsogna dyrkes rødvinsdruerne Montepulciano d’Abruzzo (50%), Trebbiano og Sangiovese samt de lokale, hvide druer Pecorino og Cocociola.
Produktet
Med denne Pecorino Spumante ”PET NAT” (Pétillant Naturel), forsøger man hos Cantina Orsogna at gå tilbage til den tid, hvor man i Abruzzo lavede mousserende vine uden tilsætning af svovl, gær eller sukkerlikør. Druerne hentes i vingårdens biodynamiskdyrkede, højtbeliggende vinmarker (450-500 m.o.h.), hvor forholdsvis kølige vækstbetingelser giver et længere modningsforløb, som betyder meget aromatiske og sprøde vine.
Ved ankomsten til kælderen bliver de hele klaser skånsomt presset, så druernes naturlige gærceller på skindene kommer i kontakt med mosten og sukkeret, og starter en naturlig gæring. Processen foregår køligt (13°-14°C) og langsomt på ståltanke, og stoppes, mens der stadig er sukker nok i vinen til en anden gæring på flaske, uden tilsætning af gær eller sukkerlikør, som det ellers er sædvane for en normal spumante (Méthode Traditionelle).
Vinen bliver naturligt mousserende i flasken, hvor næsten alt sukkeret omdannes til alkohol (6 g./l. restsukker, Brut Nature). Vinen bliver efterfølgende hverken ”degorgeret” eller tilsat sukkerlikør, og beholder således druens naturlige, frugtagtige og aromatiske nuancer, men også et naturligt bundfald, som tilfører vinen endnu mere karakter. Man kan enten rejse flasken nogle timer inden servering, så bundfaldet falder i bunden, eller vende flasken ”upside down”, hvis man ønsker at nyde de særlige ”vilde” toner, man finder i bundfaldet.
Spumante Pecorino har meget livligt skum ved serveringen og efterfølgende små, vedvarende bobler. Flot gylden farve med grønligt skær. Duften er meget klassisk Pecorino, tør og mineralsk med typiske gærtoner, som passer utrolig godt med toner af citrusfrugter (bl.a. grape), vilde blomster, men også mere cremede toner af mango og
passionsfrugt. Smagen er utrolig sprød, kompleks og struktureret. Perfekt som aperitif men også velegnet til pastaretter eller risottoer, eller til skaldyr og fisk.